Negyedik alkalommal lehet szavazni az Év Fájára

karpatok, k, 09/10/2013 - 10:29

Az Év Fája versenybe immár 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, melyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több, mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők. A kezdeményezés ezekre a különlegesen értékes és érdekes fákra és az őket védő közösségekre felhívja a figyelmet, így erősítve ember és természet kapcsolatát.

A verseny győztese elnyeri az Év Fája címet, melyhez egy egészségi állapot felmérés és kezelés is jár: egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat pedig az Országos Erdészeti Egyesület fogja átadni, egy általa választott fának a döntősök közül.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfakoldalon szeptember 10-én indul, és november 5-én fejeződik be. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állását az utolsó napokban rejtett lesz. A verseny eredményét a hivatalos díjátadó alkalmával teszik közzé.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen idén már másodszor nyerte el magyar fa az Év Fája címet. 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül!

Idén különlegesen sokféle és érdekes fa került a döntőbe: egy kocsányos tölgy, egy eperfa, két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye, az alábbiak szerint:

Nyíregyházi fehér nyárfa
Frakk fája (nyugati ostorfa) - Vecsés
Mesebeli vén vackor (vadkörte) - Gödöllő
A basafa (kocsányos tölgy) - Nagykőrös
Tapsonyi öreg szilfa
Ősöreg tabáni eperfa - Budapest
Zalaegerszegei szelídgesztenye
Keleti platánfa a Szamos mellett - Tunyogmatolcs
Árpával érő körtefa Solymáron
300 éves berkenyefa Telekiben
A mi hársunk (kislevelű hárs) - Gyönk
Az abaújvári két hársfa

Fotók a döntős fákról (továbbiak az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalról letölthetők)

További Információ: Ökotárs Alapítvány - Sólyom Éva - solyom@okotars.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 44.062.159 Ft.

Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése - TÁMOP 5.5.3.-08/02-2008-0031

Drupal theme by Kiwi Themes.